top of page

“Uiteindelijk is mijn doorzettingsvermogen beloond”

Voor de coronacrisis trad Arjen Baakman (36) uit Drachten fulltime op als artiest. Toen de entertainmentwereld anderhalf jaar geleden stillag, ging de muzikant niet bij de pakken neerzitten: hij werkt nu voor de GGD op een vaccinatielocatie in Drachten. Als locatiehoofd is hij onder andere verantwoordelijk voor de registraties van patiënten die gevaccineerd worden. Daarnaast heeft de ondernemer een extra baantje als flexwerker bij PostNL.

 

Wegvallende markt

“Muziek is mijn hobby. Waar andere jongens vroeger op voetbal zaten, ging ik naar muziekles.” Baakmans mondhoeken krullen omhoog. Glimlachend vertelt hij dat hij op een gegeven moment via-via in een bandje belandde. “Uiteindelijk kwam ik in een grote club terecht waar ik leuke, betaalde opdrachten deed. In 2008 begon ik helemaal voor mezelf.” De muzikant schreef zich bij de Kamer van Koophandel in als Arjen Solo en zette een aantal jaren later de band BakeyTown op. Voor de coronacrisis speelde de ondernemer ongeveer tweehonderd keer per jaar. Muziek maken was zijn fulltimebaan. Doordeweeks trad hij minstens drie of vier keer op in bijvoorbeeld studentenkroegen. “Maar dat werk is er allemaal niet meer en de kans is groot dat de nachthoreca nog wel een klap krijgt. Als de horecazaken het überhaupt overleven. Ik denk dat daar een hele markt wegvalt”, zegt de zzp’er hoofdschuddend.

 

Geen keuze

Om het zekere voor het onzekere te nemen, maakte Baakman een carrièreswitch. “Er zijn nu veel artiesten die wat anders doen”, weet de ondernemer. Hij vertelt dat sommige muzikanten leven van de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers (TOZO). Maar omdat dit een uitkering van bijstandsniveau is, kunnen veel ondernemers daar niet van rondkomen. Daarnaast hebben zzp’ers geen recht op de TOZO als hun partner meer verdient dan het wettelijke minimum. “Ik heb sowieso nooit recht gehad op een uitkering. Dus ik moet gewoon aan het werk. Ik heb geen keuze. Zo zit ik ook wel in elkaar. Ik ga altijd door”, zucht de zelfstandige. Het compliment ‘knap dat je zo denkt’ wuift hij weg. “Ik heb drie kinderen. Die vreten je portemonnee leeg. Ze hebben nieuwe kleding nodig en douchen elke dag. Dan gaat het snel. Nou ja, goed. Het is wat het is. En daar heb ik alle vrede mee, hoor. Ik moet gewoon ploeteren om het voor elkaar te krijgen. Als ik straks weer meer kan spelen, kan ik het weer wat rustiger aan doen.” De muzikant werkt momenteel ongeveer veertig uren per week als locatiehoofd bij de GGD om alle eindjes aan elkaar vast te knopen. Wanneer hij tijd over heeft, brengt hij als flexwerker retourpakketten naar een postsorteercentrum van PostNL.

 

 

 

 

 

 

De opstelling van BakeyTown, de band die Baakman voor de coronacrisis oprichtte.

Andere gages

Via een collega uit de entertainmentwereld is Baakman bij de GGD terechtgekomen. “Hij is daar ook via-via beland. Ze hadden mensen nodig en toen heb ik gesolliciteerd. In eerste instantie was ik op basis van mijn CV niet aangekomen, omdat ik heel lang voor mezelf heb gewerkt”, legt de ondernemer uit. Hij lacht wanneer hij zegt: “Ik heb net zolang aangedrongen totdat ik op gesprek mocht. Ik dacht: als het dan niet goed genoeg is, heb ik er vrede mee. Maar jullie zijn nog niet van mij af: ik wil dit graag doen. Uiteindelijk is mijn doorzettingsvermogen beloond.” De zzp’er verklaart dat hij deze baan graag wilde, omdat het goede uren zijn. “Dus op lucratieve tijden kon ik mijn werk doen. Ik had weer wat verantwoordelijkheden en een soort leiderschap. Nu heb ik echt een serieuze baan. Daar was ik echt naar op zoek.” Toch wil hij na de coronacrisis weer fulltime aan de slag als professioneel muzikant. De zelfstandige denkt dat hij in de toekomst door alle gevolgen van de pandemie maar twee keer per week kan optreden in plaats van vier en dat hij een reguliere baan moet houden. “De gages liggen nu anders”, verklaart hij. “Er is heel veel aanbod en weinig vraag voor muzikanten. Dat doet altijd iets met de prijs.”

Extra inkomsten

Momenteel treedt Baakman alleen nog maar op als hij het de moeite waard vindt om een dag vrij te nemen bij de GGD. “Ik heb voor mezelf wel een grens. Het moet niet zo zijn dat ik bij de GGD meer verdien dan een dag spelen”, legt de muzikant uit. Na een korte stilte voegt hij toe: “Vorige week heb ik bijvoorbeeld wat voor telefoonprovider Hollandse Nieuwe gedaan.” Met zijn piano begeleidde hij een online pubquiz. “Met online evenementen blijf ik bezig en genereer ik extra inkomsten. Maar het is niet waar mijn passie ligt”, denkt de ondernemer hardop. “Ik moet echt publiek voor me hebben. Dat is het leukst. Dan heb je contact en zie je wat het doet. Nu creëer ik een soort beleving en heb ik geen idee wat het doet aan de andere kant van het scherm.” De zzp’er sluit zijn verhaal af met één grote wens voor de toekomst. “Ik hoop dat ik het publiek straks weer live kan bereiken.” •

Bron foto's: Willy Wilpstra

WhatsApp Image 2021-06-08 at 12.41.50.jp
bottom of page