top of page

“Het was een financieel risico dat we aandurfden”

Monique van Etten (47) opende een halfjaar voor de coronacrisis ‘Jouw Dagelijkse Kost’ in Leeuwarden. Dit is een winkel waarin de ondernemer samen met haar zakenpartner plaatselijke producten verkoopt voor een “betere wereld”. Het duo werd in het begin voor gek verklaard, vanwege hun andere kijk op hoe landbouw en veeteelt wél kan binnen de ecologische grenzen. Door de coronacrisis zijn veel mensen echter ook gaan twijfelen aan de manier van produceren. Van Etten pakte deze kans door lokale producten aan te blijven bieden.

 

Perfecte plek

“Waar ik nu zit, stond vroeger een koeltoonbank”, gebaart de ondernemer. Ze wijst naar de groentestelling achter haar. “Deze hebben we wel gehouden.” Van Etten haar winkel ‘Jouw Dagelijkse Kost’ startte in oktober 2019 op het Zaailand in Leeuwarden en verhuisde na vier maanden naar een volgens haar betere locatie: de voormalige groentewinkel in de Nieuwe Oosterstraat. “Dit is de perfecte plek voor zoiets”, vindt de zzp’er. Ze kijkt uit het raam en richt haar blik op de straat. “In dit soort straatjes doen mensen uit de omgeving hun boodschappen. Dat hebben we in onze vorige winkel op het Zaailand wel geleerd. Daar zijn mensen aan het struinen. Dan ga je niet met een bloemkool onder je arm naar een kledingwinkel.”

Financieel risico

“We wisten dat het Zaailand niet de beste plek zou zijn voor onze winkel.” Toch besloten Van Etten en haar zakenpartner om een huurcontract te sluiten en het gewoon te proberen. “Het was een financieel risico dat we aandurfden.” De zelfstandige richt haar ogen van de straat naar een steigerhouten stelling in de winkel. “Dit rek met houdbare dingen stond in ons oude pand.” Op dat moment was er geen plaats voor vers voedsel, zuivel en andere koelproducten. “Als je op dat moment naar de cijfers keek, zei je vast: ‘Oh, stop. STOP!’ We zijn toch doorgegaan.” De reacties op de winkel waren over het algemeen bijna allemaal positief, maar dat was niet in alle gevallen zo. “Toen we begonnen, werden we voor gek verklaard.” Het tweetal zag een groot risico in de intensieve landbouw en veeteelt. “We brengen de natuur in een te grote disbalans. Dan is het risico op een pandemie groot”, denkt Van Etten.

 

 

 

 

 

 

 

 

De houdbare producten worden in de winkel op steigerhouten stellingen gepresenteerd.

Collectief ongezonder

Van Etten en haar zakenpartner willen laten zien hoe het anders kan, zodat de intensieve landbouw en veeteelt overbodig wordt. “We belasten onze aardbol te veel, we worden collectief ongezonder en onze lokale economie is aan een oppepper toe. Deze drie dingen zitten ingebakken in het idee van deze winkel.” De ondernemer knikt met haar hoofd richting een landkaart op de muur naast de groentestelling. “Dat is een oude schoolkaart met het gebied waar wij onze producten weghalen. We hebben stickertjes geplakt. Zoals je ziet, komt het meeste uit Friesland. We doen dit niet uit chauvinisme, maar voor een betere wereld. Dat betekent dat wij altijd iets hebben, maar zeker niet alles. Wij hebben nu geen aardbeien, courgettes en komkommers, want dat hoort nog niet in deze tijd. Wij hebben wat er letterlijk nu in onze regio door onze boeren wordt geproduceerd.”

 

Maatschappelijk debat

Ondanks dat sommige mensen het niet eens waren met Van Etten en haar zakenpartner, kregen ze tijdens de pandemie meer klanten. “Het maatschappelijke debat ging over lokaal voedsel kopen. Daar hebben wij gebruik van gemaakt”, zegt de ondernemer. De omzet van haar winkel is dit jaar met veertig procent gestegen vergeleken met 2020. “Er komt nog niet een echt salaris uit, maar met zo’n stijging denk ik dat we gewoon door moeten gaan. Dit kan alleen maar beter worden.” De zzp’er verwacht dat het kopen van lokale producten alsmaar populairder wordt. “Dat is wat in corona wel echt is gaan leven. Dat mensen daarover gelezen hebben en zeggen van: ‘Dat willen wij ook!’”

Gemiste kans

Van Etten vindt dat ze in de coronacrisis niet echt een kans heeft gemist. Ze had eventueel in kunnen gaan op de vraag naar groentepakketten: “Er wordt weleens naar groentepakketten gevraagd, maar dat is best specialistisch om samen te stellen en aan te bieden.” Het duo wil namelijk alleen maar groentepakketten verkopen via een webshop. Beide ondernemers hebben op dit moment echter niet de ambitie om een online winkel te starten. “We zijn vooral goed in storytelling”, vindt de zelfstandige. In de coronacrisis ontwikkelde ze haar vaardigheden op het gebied van storytelling. “Het is best wel een dramaverhaal waar we in zitten natuurlijk. Wat wij geleerd hebben, is dat wanneer je het verhaal blijft vertellen met perspectief erbij, klanten het gevoel krijgen dat ze als individu bijdragen aan de oplossing. Dat mensen blij naar huis gaan wanneer ze in onze winkel boodschappen hebben gedaan. Ook al moeten ze hun mondkapje op.” •

WhatsApp Image 2021-06-07 at 20.04.05.jp
bottom of page