top of page

“Het succes heeft ons in de kaart gespeeld”

Ernest Dik (51) is mede-eigenaar van The Imagineers in Sneek. Dit bedrijf bestaat uit twaalf beeldmakers en software engineers, die 3D-visualisaties en VR-content leveren. Deze twee diensten worden ingezet tijdens fysieke informatiebijeenkomsten waarin een vraagstuk over gebiedsontwikkeling wordt behandeld. De fysieke informatiebijeenkomsten konden door de coronacrisis niet meer plaatsvinden, dus ontwikkelde Dik met zijn collega’s een Virtual Consultation Room: een virtueel belevingscentrum dat burgers online kunnen bezoeken.

 

3D-ruimte

Momenteel werkt The Imagineers aan een online bezoekerscentrum voor Waterschap Hollandse Delta. Dit waterschap maakt een virtueel museum over de Sint-Elisabethsvloed van 1421. Deze watersnoodramp vond plaats in de graafschappen Zeeland en Holland. In een online 3D-ruimte ontvangen burgers door middel van fotocollages en video’s informatie over deze gebeurtenis. Ook krijgen bezoekers de mogelijkheid om vragen te stellen. “De verwachting is dat het virtuele museum twee jaar online te bezoeken valt”, vertelt Dik. Hij voegt eraan toe dat het afhankelijk is van het doel van de klant hoelang de virtuele ruimte op het internet te vinden is. Dit kan variëren van een paar maanden tot een paar jaar. De gemeente Putten wil bijvoorbeeld met hun online bezoekerscentrum burgers informeren over de renovatieplannen voor de Van Geenstraat. Wanneer de instantie genoeg stakeholders heeft bereikt, wordt de virtuele ruimte offline gehaald.

Inspiratie

De virtuele bezoekerscentra zijn gemiddeld langer te bezoeken dan de fysieke informatiebijeenkomsten. Volgens Dik wordt er daarom een grotere doelgroep bereikt: “Ik heb de afgelopen jaren vaker een informatiebijeenkomst bijgewoond. De meeste aanwezigen hadden mijn kleur haar”, vertelt hij lachend. De dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking werd tijdens zo’n samenkomst dus niet bereikt. “Door de virtuele ruimte wat langer open te zetten, komen er mensen die hun huisgenoot of buurman uitnodigen.” De mede-eigenaar krijgt niet de kans om zijn verhaal verder af te maken, want z’n telefoon rinkelt. Het blijkt Mark van Grieken te zijn, een Nederlandse landschapsarchitect die dertig jaar geleden naar Schotland verhuisde. “Hij attendeerde mij vorig jaar rond deze tijd op een groot windpark”, legt de ondernemer uit. Een Engels bedrijf had een virtuele ruimte gecreëerd, waar burgers online kennis konden nemen van het windpark. “Ik raakte geïnspireerd door dat idee. Met onze visualisatiekennis maakten wij het interactiever en mooier qua look-and-feel.” Zo ontstond het idee voor het online bezoekerscentrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Imagineers werkt momenteel aan een online bezoekerscentrum voor Waterschap Hollandse Delta.

 

Standaard- of maatwerk

The Imagineers barst van de visualisatiekennis. Veel kunde over architectuur heeft het bedrijf echter niet: “Wij zijn geen binnenhuisarchitecten of interieurstylisten. Wij zijn wel heel erg goed in het maken van een 3D-ruimte”, vindt Dik. Het team van The Imagineers werkt daarom tijdens het maken van het virtuele museum samen met specialisten. Deze schetsen hun ideeën, die de medewerkers van The Imagineers vertalen naar beeld. “Zo’n museum is maatwerk. Als jij echter een kortere periode van een paar weken of maanden hebt om mensen te benaderen, ga je niet duizenden euro’s uitgeven om iets te laten maken”, weet de mede-eigenaar. The Imagineers creëerde daarom verschillende templates om The Visual Consultation Rooms zo betaalbaar mogelijk te houden. “Voor een relatief laag bedrag kies je dan een ruimte en vaste onderdelen”, legt de ondernemer uit. Klanten zoeken een virtuele kamer uit in bijvoorbeeld een boerderij- of industriële stijl, die ze vervolgens een paar maanden ‘huren’. Ook voor The Imagineers is dit makkelijker, omdat ze met één muisklik de Virtual Consultation Room in elkaar zetten.

 

Co-creatie

De medewerkers van The Imagineers werken naast specialisten ook samen met marketeers en communicatie-afdelingen van andere bedrijven. “We kunnen wel iets van teksten schrijven, maar dat is beschrijvend. Daarom laten we het graag aan iemand anders over”, verklaart Dik. “Onze grotere opdrachtgevers hebben afdelingen die hun eigen marketingcommunicatie doen. Die zorgen er samen met ons voor dat de content er goed in staat”, vertelt hij. Ook zorgen de afdelingen marketingcommunicatie er zelf voor dat er online en offline bekendheid wordt gegeven aan de online bezoekerscentra die door de medewerkers van The Imagineers zijn gemaakt. Dit bedrijf zorgt met name voor het platform en de 3D-visualisaties die standaard in Virtual Reality zijn te bekijken.

 

Succesfactor

Het online bezoekerscentrum is inmiddels negen keer ingezet sinds september 2020. De verwachting is dat deze na de coronacrisis populair zal blijven: steeds meer mensen zijn in de coronacrisis versneld digitaal vaardig geworden. “Wij zitten nu in de gelukkige omstandigheden dat het succes ons in de kaart heeft gespeeld. Als jij een bijvoorbeeld een horecagelegenheid hebt, dan kun je nóg zo creatief zijn: je wordt wel geraakt”, concludeert de mede-eigenaar. Hij denkt daarom dat de sector waarin je zit zeker een factor is om uit de coronacrisis kansen te halen. Als voorbeeld noemt Dik de natte horeca. "Cafés kunnen niet bezorgen of online dingen doen. Eigenaren willen echt mensen in hun zaak ontvangen", zegt hij afsluitend. •

WhatsApp Image 2021-06-10 at 15.48.03.jp
bottom of page