“Wij hebben zeker een slag geslagen uit corona”
Wytze van der Land (73) begon in de coronacrisis een onderneming met de naam 'Barrelcamp'. Het in De Wilgen gevestigde bedrijf bouwde De Barrel: een kruising tussen een tiny house en een stacaravan. Al snel daarna kwam Nederland in een lockdown terecht en verkocht het huisje niet meer zo goed. De zzp’er switchte meteen naar het maken van sanitaire units. Met succes, want hij maakte er een half miljoen omzet mee.
Tweede Kamer
Van der Land zit aan de keukentafel en staart naar buiten. Hij wijst naar een tuinhuisje. “Zie je dat prieeltje? Het heet de Tweede Kamer. Daar werk ik graag, omdat het een creatief plekje is met veel licht. Er zitten een paar vijvers voor. Als het mooi weer is, zie je al die visjes voor je. Dan krijg ik een heleboel ideeën.” De 73-jarige man laat zijn wijsvinger zakken en gaat door met zijn verhaal. “Daar heb ik de Barrel ontworpen.”
Dramatische situatie
Op het dressoir achter Van der Land staat een marsepeinen kuikentje. “Ik hou van snoepen, omdat mijn tumoren insuline aanmaken”, legt hij uit. De ondernemer heeft al elf jaar lang kanker in zijn alvleesklier en lever. “Als je ongecontroleerde insuline aanmaakt, gaat je bloedsuikerspiegel naar beneden. Als ik emotioneel word, kan het best zijn dat ik een bloedsuikerspiegel heb die veel te laag is. Dan heb je de kans dat je een hypo krijgt. Dat heb ik ook verschillende keren gehad. Zo kwam die ziekte aan het licht”, weet de startende ondernemer. Hij staat op en loopt naar het aanrecht om een kop koffie te zetten. De zzp’er drukt het knopje van het koffiezetapparaat in en vertelt: “Dat was in de tijd dat mijn vrouw erg ziek was. De emoties vraten mijn suiker op. Ik hielp haar met wassen en kwakte naast het bed in elkaar. Mijn vrouw was half gewassen, ik lag naast het bed. Zo vond de dagzorg ons. Dat is natuurlijk een dramatische situatie. Dat wil je niet weer.” De dochter van de starter raadde hem aan om zijn bloedsuikerspiegel te meten. Zo is het balletje gaan rollen.
Van der Land schetst een ontwerp.
Op reis
Van der Land zijn vrouw overleed in augustus 2009. “Daarna heb ik vier jaar lang niet veel gedaan. Ik hield vervroegd op door mijn ziekte”, roept de startende ondernemer om boven het geluid van het koffiezetapparaat uit te komen. Hij stond in het jaar dat zijn vrouw stierf onder strenge controle in het ziekenhuis en kreeg medicatie toegediend. Zijn levensverwachting was niet hoog. Toch krabbelde de zzp’er langzamerhand bij de wal op. Hij liep zelfs zijn nieuwe liefde tegen het lijf. Nu de zelfstandige ondernemer in zijn reservetijd speelt, denkt hij onbewust dat hij alles uit zijn leven moet halen. “Mijn vrouw zegt weleens: ‘Kan het niet wat rustiger aan?!’ Wij hebben al zoveel gedaan in die korte tijd dat we elkaar kennen.” Van der Land en zijn vrouw pakten ooit de camper en reden tot en met Laos, Cambodja en Vietnam. Midden in de bergen leefden schapenherders in een ‘tonachtig ding’.
Ouderwetse tekenaar
Het koffiezetapparaat houdt op met pruttelen. Van der Land hoeft niet langer te roepen en verlaagt zijn stem. De zelfstandige zegt dat hij geïnspireerd raakte door de vorm van het ‘tonachtige ding’ in de bergen. Eenmaal terug in Nederland begon de startende ondernemer met tekenen. Al snel daarna liep hij de jongens van Studio HUP tegen het lijf. “Ik heb het concept in mijn hoofd en zij vertalen dat in een computerprogramma. Dat beheers ik niet. Ik ben nog een ouderwetse tekenaar: ik gebruik stapels ruitjespapier. Zit ik weer een uur met mijn voeten op tafel te denken”, vertelt de zzp’er. Hij vist een kopje uit het keukenkastje en schenkt de koffie in de mok. Onderweg naar de keukentafel legt de creatieveling uit dat hij na de conceptuele tekening een prototype maakte, samen met de jongens van Studio HUP.
Het vallende kwartje
Voor de keukentafel blijft Van der Land staan. Hij vertelt dat de productie momenteel door een ander bedrijf wordt gerealiseerd. “Ik heb geen zin meer in eigen personeel. Op mijn leeftijd moet je daar niet aan beginnen, ik heb wel andere kopzorgen.” Hij gaat zitten en vervolgt zijn verhaal. “Campings konden niet open in april 2020 vanwege de lockdown. De financiën voor investeringen in recreatiemiddelen lagen stil. Een campingeigenaar die een optie had gegeven op zes Barrels kreeg de koop daardoor niet meer rond.” De startende ondernemer praatte rond die tijd met een andere campingeigenaar. Hij was blij met z’n privé-sanitair op de camping. Allerhande gasten boekten deze. “Anders kon hij niet open.” De zzp’er onderbreekt zijn verhaal en neemt een slok koffie. “Op dat moment viel bij mij het kwartje. Ik plande meteen een overleg in met de jongens van Studio HUP. Tijdens de brainstormsessie maakten we schetsen. Een week later was de tekening van de allereerste Santana af.”
Half miljoen omzet
De Santana is een luxe sanitaire unit voor campings, uitgerust met onder andere een douche, wc en wastafel. Campinggasten maken zo gebruik van hun eigen privé-sanitair, waar al snel belangstelling voor was. “Van 1 januari 2021 tot nu bouwden we vijftig sanitaire units. Elke week vijf. Wij hebben zeker een slag geslagen uit corona. Ik ging van 0,0 omzet in begin 2020 naar een dik half miljoen in het eerste kwartaal van 2021. In één keer, op mijn leeftijd. Dan ga je niet stilzitten, toch?” sluit Van der Land zijn verhaal lachend af. •